Behandelingen

Behandelingen

Lees hier meer informatie over de behandelingen.

Als er gaatjes zijn ontstaan in het gebit dan is het van belang om deze gaatjes op te vullen. Een gaatje is vaak zacht geworden tandweefsel dat door bacteriën geinfecteerd is. Dit zachte weefsel wordt met een boor verwijderd zodat de vulling kan hechten aan schoon, hard tandweefsel. Na het uitboren van het zacht, door bacteriën geinfecteerd weefsel wordt het gaatje weer opgevuld. 
Over het algemeen worden de gaatjes opgevuld met witte vullingen(composiet). Dit is in meerdere kleuren verkrijgbaar, waardoor er altijd wel een kleur bij zit die op uw eigen tandkleur lijkt waardoor de vulling het minste opvalt.

Een witte vulling wordt door middel van een “plaktechniek” (prime & bonden) aan de tand of kies bevestigd en gaat zo een hechting aan met de eigen tand of kies.Voor deze plaktechniek is het van belang dat de omgeving van het gaatje droog is, dit bereiken we door wattenrollen in de mond aan te brengen of een rubber lapje(rubberdam) te gebruiken. Ook brengen we een vormpje of bandje aan bij het gaatje zodat de vulling een mooie vorm krijgt. Na het aanbrengen van het vormpje of bandje wordt het gaatje voorbewerkt met de plaktechniek waarna de laatste vloeistof wordt uitgehard met een blauwe lamp (UV-lamp). Na de plaktechniek wordt het vulmateriaal aangebracht in laagjes van ong. 2mm. Na ieder laagje wordt het uitgehard met de UV-lamp.

Als het gaatje helemaal vol zit dan wordt het bandje of vormpje verwijderd en wordt de vulling afgewerkt door middel van verschillende boortjes.Als laatste wordt gecontroleerd hoe het dicht bijten gaat, of de vulling niet te hoog is. Dit controleren we met een carbonpapiertje(articulatiepapier).

Als een kies pijnlijk is of niet meer goed te vullen is dan is er de mogelijkheid om de kies/tand eruit te halen. Als eerste wordt de kies of tand verdoofd zodat de behandeling pijnloos kan verlopen. Na de verdoving wordt gecontroleerd of de verdoving inderdaad goed werkt. Daarna wordt de kies/tand met een speciaal instrument los gewiebeld. Daarna kan de tandarts gebruikt maken van een tang waardoor er meer grip is op de kies/tand en deze er uit gewiebeld kan worden. Bij het wiebelen en wrikken en draaien kan een krakende geluid ontstaan en is een lichte druk voelbaar.

Na het verwijderen van de kies/tand moet u 15-20 minuten op een gaasjes bijten, dit zorg voor een goede stolling van het bloed.

Waar moet u rekening mee houden na het trekken van een tand of kies:

 1. Niet spoelen (dan spoelt u het bloedstolsel eruit)
 2. Geen zwaar werk verrichten en niet teveel tillen/bukken
 3. Geen alcohol drinken(bloedverdunnend) of roken(verstoord een goede genezing)
 4. Na het trekken van tand of kies in de bovenkaak niet te hard de neus snuiten
 5. Bij napijn mag u altijd paracetamol slikken om de pijn te onderdrukken
 6. Een icepack op u wang houden kan de zwelling wat verminderen
 7. Wachten met warm eten en drinken tot de verdoving is uitgewerkt
 8. Bij een nabloeding kunt u weer 15-20 minuten dichtbijten op een gaasje of een schone zakdoek. Mocht dit niet werken dan moet u weer contact opnemen met uw tandarts.

Een facing is een schildje van porselein, keramiek of composiet(wit vulmateriaal) wat op de bestaande tanden wordt aangebracht.Met een facing is het uiterlijk van de tanden aan te passen, de vorm en kleur kan worden veranderd. Met een facing kunnen spleetjes tussen de tanden worden weg gewerkt, scheve tanden kunnen optisch recht worden gezet.

Het maken van een facing gaat in een aantal stappen. Als er sprake is van een porselein of keramische facing dan is ook de tandtechnieker hierbij betrokken. Als eerste worden studiemodellen gemaakt en wordt een proef opzet gemaakt van het uiteindelijke resultaat. U kunt dan alle wensen aangeven en samen meedenken over het eind resultaat. Als u akkoord gaat met de proefopstelling dan wordt er, als het nodig is voor de ruimte, een laagje van de tanden afgeslepen. Daarna wordt een afdruk gemaakt. De technieker maakt dan de facing in het laboratorium helemaal op maat en in de juiste kleur. U gaat voor het kleur bepalen dan ook naar het laboratorium toe. Na het maken van de facings worden deze met cement aan de tanden vast gemaakt.

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroonbrug, of kunstgebit.

Lees meeer via Alles Over Het Gebit.

Bron: KNMT / Alles over het gebit

Een kroon is een kapje die over de (afgeslepen) kies heen gaat. Een kroon wordt vaak gemaakt van goud, metaal/porselein, zirkonium of van perskeramiek. De kroon wordt door middel van een cement vastgezet op de kies(of tand).

Een kroon kan nodig zijn om de volgende redenen:

 1. Als een kies al zeer veelvuldig gevuld is en er geen nieuwe vulling meer gemaakt kan worden
 2. Als een tand of kies is afgebroken
 3. Als tanden of kiezen erg verkleurd zijn dan kan er om esthetische redenen een kroon gemaakt worden.


Een brug wordt gemaakt om een missende tand of kies te vervangen zodat er geen gat zichtbaar is in de mond. Een brug bestaat uit 2 kronen en 1 nepstuk, het brugdeel.

Een brug kan gemaakt worden om de volgende redenen:

 1. Het vervangen van een ontbrekende tand of kies
 2. Het verbeteren van de kauwfunctie, als er een of meerdere tanden/kiezen ontbreken kan een brug de kiezen of tanden vervangen waardoor er een beter kauwfunctie ontstaat.
 3. Om esthetische redenen.


Bij een kroon of brug is het heel belangrijk dat de mondhygiëne optimaal is. Het is belangrijk dat de rand van de kroon goed gereinigd wordt. Dit kan door middel van goed 2x per dag poetsen en aanvullingen middelen gebruiken zoals ragers, stoker of floss. Een kroon of brug betekend niet dat er in die kies of tand geen gaatjes meer kunnen komen. Als de randen niet goed schoon worden gehouden dan kan er op de rand of onder de kroon een gaatje ontstaan.

Een goede mondverzorging is van groot belang voor uw gezondheid.

Het is belangrijk  om 2 keer per dag te poetsen. Daarnaast dient er minimaal 1 x per dag tussen de tanden en kiezen gereinigd te worden. Dit kan met flos, een stoker en of rager. Ook de tong dient minimaal 1x per dag gereinigd  te worden, dit kan met een tandenborstel of tongschraper. Onze mondhygiënistes en preventieassistentes staan klaar om onze patiënten hierin te begeleiden. Zij geven  uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging, verwijderen tandsteen en behandelen tandvleesproblemen.

Orthodontie staat voor het optimaliseren van de stand van tanden en kiezen met behulp van  een uitneembare beugel of met behulp van vaste apparatuur (brackets). De meest optimale leeftijd om de behandeling te starten is rond de pubertijd. Natuurlijk kan ook op volwassen leeftijd gestart worden.

Kiezen hebben op het kauwvlak groeven dit is om het voedsel goed te kunnen vermalen. Soms zijn de groeven zeer diep waardoor deze met een tandenborstel niet goed schoon te krijgen zijn. Het sealen van de kiezen vult dan de groefjes op met een kunststof lak waardoor de groeven minder diep worden, makkelijker te poetsen zijn en dit verkleint de kans op gaatjes. Het sealen gebeurt meestal kort nadat de kies helemaal is doorgebroken.

De behandeling verloopt als volgt:

 1. Eerst wordt de kies schoon gemaakt met een borsteltje
 2. Om de lak goed te laten hechten aan de kies wordt de kies opgeruwd met een zure vloeistof.
 3. Na het inwerken van de zure vloeistof wordt deze met wat water weg gespoeld. Het water wordt dan opgezogen met een speekselzuiger.
 4. De kies wordt daarna droog gemaakt met een luchtspuit en om te voorkomen dat er speeksel bij de kies komt worden er wattenrollen aangebracht rondom de kies.
 5. De dunne lak wordt dan aangebracht met een instrument of met een spuitje.
 6. De lak wordt hard gemaakt door middel van een lamp die blauw licht geeft (UV-lamp).
 7. Als laatste wordt gecontroleerd of de lak goed zit.


Het sealen van de kiezen is een geheel pijnloze behandeling. Deze behandeling wordt in onze praktijk uitgevoerd door tandartsen, mondhygiëniste, preventie assistente of de klinisch assistente.

Standaard wordt aan u voorafgaand aan de behandeling gevraagd of u een verdoving wilt. Het effect van de verdoving is rustgevender voor de patiënt( u hoeft dan niet gespannen op de pijn te wachten), tevens is het bevordelijker voor de behandeling en gemakkelijker voor de tandarts.

Bij sommige behandelingen is het gebruik van een verdoving echter noodzakelijk zoals bij:

 1. Het trekken van tanden/kiezen(extractie)
 2. Een wortelkanaalbehandeling
 3. Kroon- en brugbehandelingen.


Het is zeer belangrijk dat de patiënt laat weten aan de tandarts of hij/zij onder behandeling is van een huisarts of medisch specialist, medicijnen gebruikt, hart- en vaatziekten heeft en/of zwanger is. Hierop wordt namelijk de verdoving op aangepast.

In geval van een flinke ontsteking in de kaak kan het zijn dat verdoving maar gedeeltelijk werkt of zelfs helemaal niet werkt.

De uitwerkingstijd van de verdoving is gemiddeld ongeveer 2 tot 3 uur.

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd als er een ontsteking in het wortelkanaal is van de tand of kies. Dit kan worden veroorzaakt door een groot gat, een lekkende of diepe vulling of als gevolg van een hard klap tegen een tand. Als de zenuw ontstoken is zal de zenuw afsterven en kunnen de bacteriën rondom de wortel een ontsteking in de kaak veroorzaken.

Een ontstoken zenuw kenmerkt zich vaak door kiespijn, vooral bij warm en koude. Ook kan eten of druk op tand/kies pijnlijk zijn.De tandarts zal onderzoekjes doen en een foto maken om te achter halen welke tand of de kies de boosdoener is. Op de foto kan ook worden beoordeeld hoeveel wortels de kies of tand heeft en hoe de wortelkanalen lopen.

Voordat de wortelkanaalbehandeling gedaan wordt, wordt een verdoving gegeven. En om de bacteriën buiten de wortelkanalen te houden wordt een rubberlapje(rubberdam) aangebracht. Daarna wordt met een boortje toegang gemaakt naar de wortelkanalen. De wortelkanalen worden gereinigd met speciale vijltjes. Als de wortelkanalen schoon gevijld zijn en ontdaan van bacteriën (dmv spoelmiddel) worden de kanalen opgevuld met cement en een soort rubberen stiftjes. Daarna wordt nog een afsluitende vulling gemaakt op de kies. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een microscoop.

Na het beëindigen van de wortelkanaalbehandeling kan er de eerste paar dagen nog een gevoeligheid ontstaan, dit gaat vanzelf weer over na 2-3 dagen. U kunt tegen de gevoeligheid pijnstillers nemen.

Een kies is vaak na een wortelkanaalbehandeling zwakker dan een niet behandelde kies en daarom wordt er vaak voor gekozen om een kroon te plaatsen op de kies zodat de kans van afbreken van de kies verkleind wordt.