Kronen en Bruggen


Een kroon is een kapje die over de (afgeslepen) kies heen gaat. Een kroon wordt vaak gemaakt van goud, metaal/porselein, zirkonium of van perskeramiek. De kroon wordt door middel van een cement vastgezet op de kies(of tand).

Een kroon kan nodig zijn om de volgende redenen:

  1. Als een kies al zeer veelvuldig gevuld is en er geen nieuwe vulling meer gemaakt kan worden
  2. Als een tand of kies is afgebroken
  3. Als tanden of kiezen erg verkleurd zijn dan kan er om esthetische redenen een kroon gemaakt worden.

 

Een brug wordt gemaakt om een missende tand of kies te vervangen zodat er geen gat zichtbaar is in de mond. Een brug bestaat uit 2 kronen en 1 nepstuk, het brugdeel.

Een brug kan gemaakt worden om de volgende redenen:

  1. Het vervangen van een ontbrekende tand of kies
  2. Het verbeteren van de kauwfunctie, als er een of meerdere tanden/kiezen ontbreken kan een brug de kiezen of tanden vervangen waardoor er een beter kauwfunctie ontstaat.
  3. Om esthetische redenen.

Bij een kroon of brug is het heel belangrijk dat de mondhygiëne optimaal is. Het is belangrijk dat de rand van de kroon goed gereinigd wordt. Dit kan door middel van goed 2x per dag poetsen en aanvullingen middelen gebruiken zoals ragers, stoker of floss. Een kroon of brug betekend niet dat er in die kies of tand geen gaatjes meer kunnen komen. Als de randen niet goed schoon worden gehouden dan kan er op de rand of onder de kroon een gaatje ontstaan.

Websiteinstellingen
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg