Wortelkanaalbehandeling
 

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd als er een ontsteking in het wortelkanaal is van de tand of kies. Dit kan worden veroorzaakt door een groot gat, een lekkende of diepe vulling of als gevolg van een hard klap tegen een tand. Als de zenuw ontstoken is zal de zenuw afsterven en kunnen de bacteriën rondom de wortel een ontsteking in de kaak veroorzaken.

Een ontstoken zenuw kenmerkt zich vaak door kiespijn, vooral bij warm en koude. Ook kan eten of druk op tand/kies pijnlijk zijn.De tandarts zal onderzoekjes doen en een foto maken om te achter halen welke tand of de kies de boosdoener is. Op de foto kan ook worden beoordeeld hoeveel wortels de kies of tand heeft en hoe de wortelkanalen lopen.

 

Voordat de wortelkanaalbehandeling gedaan wordt, wordt een verdoving gegeven. En om de bacteriën buiten de wortelkanalen te houden wordt een rubberlapje(rubberdam) aangebracht. Daarna wordt met een boortje toegang gemaakt naar de wortelkanalen. De wortelkanalen worden gereinigd met speciale vijltjes. Als de wortelkanalen schoon gevijld zijn en ontdaan van bacteriën (dmv spoelmiddel) worden de kanalen opgevuld met cement en een soort rubberen stiftjes. Daarna wordt nog een afsluitende vulling gemaakt op de kies. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een microscoop.

 

Na het beëindigen van de wortelkanaalbehandeling kan er de eerste paar dagen nog een gevoeligheid ontstaan, dit gaat vanzelf weer over na 2-3 dagen. U kunt tegen de gevoeligheid pijnstillers nemen.

 

Een kies is vaak na een wortelkanaalbehandeling zwakker dan een niet behandelde kies en daarom wordt er vaak voor gekozen om een kroon te plaatsen op de kies zodat de kans van afbreken van de kies verkleind wordt.

Mondzorg Wervershoof is gesloten.

Wij volgen daarmee het advies van het RIVM  en de tandheelkundige beroepsvereninging.

Alle geplande afspraken in deze periode zijn of worden geannuleerd.

Uitsluitend voor spoedgevallen zijn wij bereikbaar

Maandag t/m Vrijdag  van 10.00 tot 12.00 uur.

Voor spoedgevallen buiten deze uren kunt u bellen 

0226-360229

Bedankt voor uw medewerking,

Namens het team van Mondzorg Wervershoof

 

Websiteinstellingen
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg