Wortelkanaalbehandeling
 

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd als er een ontsteking in het wortelkanaal is van de tand of kies. Dit kan worden veroorzaakt door een groot gat, een lekkende of diepe vulling of als gevolg van een hard klap tegen een tand. Als de zenuw ontstoken is zal de zenuw afsterven en kunnen de bacteriën rondom de wortel een ontsteking in de kaak veroorzaken.

Een ontstoken zenuw kenmerkt zich vaak door kiespijn, vooral bij warm en koude. Ook kan eten of druk op tand/kies pijnlijk zijn.De tandarts zal onderzoekjes doen en een foto maken om te achter halen welke tand of de kies de boosdoener is. Op de foto kan ook worden beoordeeld hoeveel wortels de kies of tand heeft en hoe de wortelkanalen lopen.

 

Voordat de wortelkanaalbehandeling gedaan wordt, wordt een verdoving gegeven. En om de bacteriën buiten de wortelkanalen te houden wordt een rubberlapje(rubberdam) aangebracht. Daarna wordt met een boortje toegang gemaakt naar de wortelkanalen. De wortelkanalen worden gereinigd met speciale vijltjes. Als de wortelkanalen schoon gevijld zijn en ontdaan van bacteriën (dmv spoelmiddel) worden de kanalen opgevuld met cement en een soort rubberen stiftjes. Daarna wordt nog een afsluitende vulling gemaakt op de kies. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een microscoop.

 

Na het beëindigen van de wortelkanaalbehandeling kan er de eerste paar dagen nog een gevoeligheid ontstaan, dit gaat vanzelf weer over na 2-3 dagen. U kunt tegen de gevoeligheid pijnstillers nemen.

 

Een kies is vaak na een wortelkanaalbehandeling zwakker dan een niet behandelde kies en daarom wordt er vaak voor gekozen om een kroon te plaatsen op de kies zodat de kans van afbreken van de kies verkleind wordt.

Mondzorg Wervershoof is weer geopend.

Vanaf 21 april 2020 zijn wij weer geopend voor reguliere patiëntenzorg. Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. 

U kunt vanaf vandaag (22 april 2020)) weer een afspraak maken.
Wilt u voor U de afspraak gaat maken eerst de volgende vragen beantwoorden? Als U een van de vragen met ja beantwoordt, vragen wij U te wachten met het maken van de afspraak tot het moment dat alle vragen met nee beantwoord worden.
 
• Heeft u nu corona?
• Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
• Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
• Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
• Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
• Bent u in thuisisolatie?
• Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een verstandelijke beperking?
 
Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijk bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol. We verzoeken u daarna uw gezicht en zaken zoals mobiele telefoons niet meer aan te raken. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.
 
Nog wat extra aanwijzingen:
• Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
• Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
• Kom alleen naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
• Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.
 
Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden. Voor sommige behandelingen zullen we u 1 minuut laten spoelen.
In de behandelkamer houden we ons aan de Richtlijn Infectiepreventie in Mondzorgpraktijken en hebben we aanvullende hygiënemaatregelen genomen.
 
Telefonisch zijn wij bereikbaar maandag t/m donderdag tussen 8.30 en 12.00 uur en van 14.00 t/m 15.30 op 0228-582332,
Op vrijdag zijn wij bereikbaar tussen 8.30 en 12.00 uur. Buiten deze tijden zijn wij tot 16.30 bereikbaar voor dringende spoedgevallen op 0228-586832.
Indien u Corona heeft en een pijnklacht heeft, kunt u ons bellen en kunnen wij u indien nodig doorverwijzen.
 
Voor spoedgevallen buiten deze uren kunt u bellen 0226-360229.
 
 

 

Bedankt voor uw medewerking,
 
Namens het team van Mondzorg Wervershoof

 

Websiteinstellingen
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg